|
Forum Lamedwaw Hebrejština a vše kolem ní
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Evita
|
Zaslal: Thu Sep 03, 2009 11:41 am Předmět: Kto je blížny? |
|
|
Táto otázka mi nie je jasná ani z hľadiska kresťanstva, ale aj tak ma zaujíma, aký má na to názor jidiškajt.
My kresťania tvrdíme, že môj blížny je každý človek, nezáleží na rase či na vyznaní, ale pritom Ježiš sám to tvrdí inak v podobenstve o Samaritánovi, z ktorého vyplýva, že môj blížny je len ten, kto mi pomôže v núdzi.
(Lk 10,30-37)
No a z Tóry asi vyplýva, že blížny pre Žida je iba Žid a každý iný je cudzinec.
Je to tak aj dnes?
Vopred díky za vaše dotazy.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Thu Sep 03, 2009 2:50 pm Předmět: |
|
|
Odpovím otázkou / -kami
Je rozdíl (i v jiných jazycích a mimo oblast tóry) mezi bližním a bratrem ?
Odkud pochází verš: Milovat bližního svého jako sebe sama ... ? _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Evita
|
Zaslal: Thu Sep 03, 2009 6:24 pm Předmět: |
|
|
Tak pokiaľ slovo brat chápeme v náboženskom ponímaní, tak je to asi to isté ako blížny.
No a ten verš som našla v Lk 10,27 ale tam Ježiš hovorí že tak číta v Zákone, čiže to už musí byť niekde predtým...ale zatiaľ som to nenašla, ani v Šema Jisroel to nie je tam je len milovať budeš Pána celým svojím srdcom, atď. ale o blížnom tam nie je, ešte to skúsim pohľadať. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Thu Sep 03, 2009 7:42 pm Předmět: |
|
|
A nenáboženském ? Nezapomínej, že náboženství se narodilo daleko později než tóra... A lid Knihy nevnímá službu Panovníkovi jako náboženství ...
Zkus si nalistovat tóru lv 19: 18... _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Evita
|
Zaslal: Fri Sep 04, 2009 9:06 am Předmět: |
|
|
V nenáboženskom zmysle je to brat ako súrodenec, alebo to má ešte nejaký iný význam?
No a ten verš Lv 19, 18 celý znie : Nepomsti sa a neprechovávaj hnev voči príslušníkom svojho ľudu, ale miluj svojho blížneho ako seba samého! Ja som Pán!....tak z toho je jasné, že blížny je príslušník ľudu Izraelitov a nikto iný.
No a verš predtým hovorí: Nenos nenávisť v srdci voči svojmu bratovi! ...a to sa isto nemyslí len voči vlastnému bratovi, ale aj voči hociktorému z Izraelitov, takže keby tam bolo voči blížnemu tak je to jedno a to isté. Asi mi je to už jasné.
Teraz sa môžem vrátiť k otázke či je to tak aj dnes že iba Žid je pre Žida blížny? Aj keď samozrejme vtedajší Izraeliti neboli Židia ako sú dnes, veľa sa udialo a veľa sa zmenilo, a to je aj ten dôvod prečo ma to zaujíma. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Fri Sep 04, 2009 12:46 pm Předmět: |
|
|
Domnívámm se, že překlad, kterým tě někdo obohatil, není správný. Ten verš v hebrejštině zní takto:
Nebuď mstivý a nechovej zášť vůči synům svého lidu a nadto navíc miluj svého bližního jako sebe sama, protože Já jsem H*spodin.
Nezlob se, ale já tam nenacházím to, o čem hovoříš ty ?
Jinak, abych nenechal tvoji otázku bed odpovědi. Někteří Židé se domnívají, že je to tak, jak se domníváš i ty, ale tóra učí zcela jasně:
1/ Kdyby Sladký požehnaný toužil, aby byli židé extra, anebo dokonce jenom sami pro sebe a mezi sebou, proč by tvořil lidi a ne (jenom ty) židi ?
2/ Proč Vznešený říkiá Abrahamovi, který rozhodně neviděl bližního jenom v židech (kteří tou dobou ještě neexistovali) - a budeš požehnáním (požehnám v tobě) všechněm národům ?
3/ Nikoli my, ale Stvořitel, tvoří lidi, kdokoli "nemiluje svého bližního" - rouhá se svému Stvořiteli.
Stačí to takhle ? Nicméně otázky vítány ...
gut šabes a hezký víkend _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Evita
|
Zaslal: Sat Sep 05, 2009 8:38 pm Předmět: |
|
|
Máte pravdu, fakt to nie je celkom správne preložené, ale všetky biblie ktoré poznám a ktoré sú mi dostupné to tak prekladajú, jediná Nová Bible Kralická to prekladá správne, presne tak ako to je v hebrejčine.
Ináč som veľmi rada že to nie je tak ako som sa domnievala, (teda po správnosti by to nemalo tak byť) lebo to by teda nebolo príliš šťastné riešenie tohto sveta.
Ja mám totiž pri čítaní Starého zákona o Sladkom Požehnanom občas nejaké tie pochybnosti...nerada to priznávam, ale je to tak.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Sat Sep 05, 2009 9:40 pm Předmět: |
|
|
be*H
Pochybnosti jsou naprosto super. Měl je i Abraham, jinak by nesmlouval o Sodomu, měl i Jaakov, jinak by netropil tolik brikulí, než se stal Jisroelem, a měl je i Moše, a ten je ten nejtrpělivější a nejskromnější... když šel prosit za lid, co si zatancoval okolo telete.
Ale žádný z nich nepochyboval o tom, že Tatezisn JEST.
A maličká prosba. Pochybuj doslova do halelujah, ale nezapomínej, že jakmile se ti v hlavěnce uhnízdí nádor představy, že Tate ve starém zákoně je něco jiného než Tate v novém, rušíš úplně Nový zákon, neboť nemá základů...
Naopak je super a pomůže to vesmíru (to není žádnej obraz !!), když se pokusíš toho novozákonního Tatenju stále víc a hloubš nacházet i na pouštích zákona Svatého.
gut woch ) _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Evita
|
Zaslal: Sun Sep 06, 2009 2:18 pm Předmět: |
|
|
Nie, nie do takých extrémov moje pochybnosti nezachádzajú, o tom že Tatezisn existuje asi už pochybovať nebudem, to by som sa vrátila asi niekam nazad, to by ma muselo niečo k tomu motivovať a ja dúfam, že také niečo nikdy nepríde.
A to, že v Starom zákone je to On Ten istý ako v Novom, to bol od začiatku pre mňa základný fakt.
Tak sa teda budem modliť za to aby som sa nebodaj nezatúlala kdesi do slepej uličky. Vďaka za usmernenia a dotazy.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
daniel lehotsky
|
Zaslal: Wed Jul 07, 2010 5:14 pm Předmět: re |
|
|
v ,,beznom" zivote je problematicke zaujat postoj k vyroku z hory ,,o milovani nepriatela"alebo skor milovanim odstranovat nepriatelstvo?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Evita
|
Zaslal: Wed Jul 07, 2010 6:44 pm Předmět: |
|
|
| Ja keď som to prvý krát počula, tak som si pomyslela, ten Ježiš je asi nenormálny....však ako môžem milovať niekoho, koho neznášam a ide mi na nervy a je mi zle už len keď ho vidím, maximálne si ho môžem vážiť a rešpektovať ho lebo je tiež človek taký istý ako ja, veď či niekoho mám rada alebo nie to je o pocitoch a tým nemôžem rozkázať....ale stále verím tomu, že ak sa to podarí urobiť z nepriateľa priateľa, tak to musí byť naozaj cool, no fakt klobúk dole pred niekým, kto to dokáže. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Tue Jul 13, 2010 11:50 am Předmět: |
|
|
be*H
Nemusíme milovat ani pohnutky ani skutky toho dotyčného.
Ale copak v něm není jiskra života - tedy to, co v nás, co do nás vdechl Vznešený (jisborach)?
že to jde zatrceně těžce a je to plné otázek, to nepopírám. Zase jsem byl v Mikulově,
takže vím, o čem mluvím, ale "a aj všechno bude dobré..." _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
daniel lehotsky
|
Zaslal: Tue Jul 13, 2010 5:07 pm Předmět: re |
|
|
diky achabe za porozumenie,presne tak,pred tym ako niekoho,kto mi robi nedobre,,,sejmem,,tak vprvom rade vidim tu jiskricku,nasledne sa pokusim odstranenim nedobreho dosiahnut zmier.a ked nie,tak po rade otcov odchadzam. ale pri iskricke si mi vybudil maly problem,sme ,,prach zo zeme"ale ,,,zaplava vystupovala zo zeme".kralicky bystro,,a aniz para vystupovala zo zeme",co sa nam chce povedat?sme chraneny pred zaplavou zdola?alebo boli?s pozdravenim. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|