|
Forum Lamedwaw Hebrejština a vše kolem ní
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
achab
|
Zaslal: Mon Feb 08, 2010 12:06 am Předmět: Vyhladíš je jako proklaté ... |
|
|
Další přesunuté téma :
jirka jansky se ptal : nedavno se me nekdo,kdo byl vice mene ateista.
Co se v te historii naroda Jisrael, kterou bible popisuje, s temi zidy stalo ze tam, kde chteli zpet dobit sve uzemi, zabijeli mezi temi, co si valkou nebo bitvami vybraly svuj osud, i nevinne???
Wink
NEBUDU SE ZLOBIT, kdyz me s timto vypoklonkujete, ale ja nevedel co sem mu mel rict..a opravdu bych to podle nekoho, kdo by mi odpovedel, to to vysvetlit
ahoj _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Mon Feb 08, 2010 12:07 am Předmět: |
|
|
Ahoj Jiri,
nevím, proč se sám strkáš do odpadu, to není prozíravé, toto je zcela legitimní otázka.
1/ Předně si to musíš domyslet sám, ale s důkladností a možná s biblušou v ruce...
2/ tzn. uvědomit si, že národy, které dejme tomu obětovaly mimina modle Dagon, nebyly tak docela humánní
3/ pravidlem každé války bylo "Budeš-li dobývat město, třikrát mu nabídneš mír" -- podobně se jednalo nedávno i v Gaze
4/ Co je a kdo je vlastně nevinný
5/ Platí taky pravidlo, jestli se zpronevěříš pravidlům humanity, budou ti tito mrtví vyčítáni u (dejme tomu) Posledního soudu, ale vlastně po celý tvůj život. To je podobné jako s utopenými Egypťany...
6/ Probíhaly některé (anebo většina) nežidovských válek jinak ? To je právě na tóře super, že její "hrdinové" jsou z masa a kostí, jako třeba král David, co pošle starýho Uriáše do první linie, aby mohl přeříznout jeho manželku... to je vlastně fuj. Ano je to fuj, ale v tóře to neutajujou. Jenom s tím rozdílem, že nikdo jako u vyvraždění Valdenských a jiných kacířů neřekne "Však on si je Big BOss sám roztřídí...", ale tradice učí - pokud se nechováš košer, neseš symbolicky odpovědnost i za tyhle mrtvé ...
7/ Kdo ti řekne "Byla to vůle Velkýho šéfa", tak na toho bacha, protože je to možná fundamentalista...
p.s. Pevně věřím, že ti k tématu přispějou i další tady z fóra, pokud bys chtěl přímé biblické odkazy, snad je pohledám _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
achab
|
Zaslal: Mon Feb 08, 2010 12:10 am Předmět: |
|
|
07-02-2010 negev píše:
K téme - pre Jirku.
Môj názor:
Dejiny Židov nie su ani menej ani viac krvavé, ani menej ani viac spravodlivé než dejiny iných národov. Sú len lepšie zdokumentované, pretože my sme jednoducho vedel čítať, mali sme svoje písmo, svoju literatúru v dobách keď ostatné európske narody ešte "lovili mamutov".
Wink
Okrem toho, posudzovať udalosti 2-3 tisíc rokov staré pomocou dnešných merítok, spoločenských noriem je dosť ošemetné. Len ťažko si vieme predstaviť aké boli v tej dobe životné podmienky, ako vtedajší ľudia mysleli, aké boli ich paradigmy, predstavy o spravodivosti (judaizmus ako hodnotový systém bol vtedy ešte v plienkach), etc. _________________ B*H |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
daniel lehotsky
|
Zaslal: Tue Feb 09, 2010 9:40 am Předmět: re |
|
|
k otazke ,,lovenia mamutov",to som pocul uz Grekov na dovolenke,ked sme sa podpichovali. Vyuzil by som znalost dokumentacie a poprosil o objasnenie miesta Achabovej smrti(nie nasho ,ale toho biblickeho),lebo Elias Tisbejsky(poodla primenia asi tiez lovec)spomina Nabotovu vinicu,v blizkosti palaca a Michea spomina Ramot v Gileade.Cize s faktografickeho uhla pohladu mam problem.A neviete niekdo,co sa stalo s Moseho palicou?S pzdravenim,dan. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mavet
|
Zaslal: Tue Feb 09, 2010 6:56 pm Předmět: |
|
|
Jirka Jánský: Takovéhle tazatele jsem nikdy neměl rád – a že jsem jich pár potkal. Bez výjimky šlo o lidi, kteří se neptali proto, aby se něco dozvěděli, ale aby zdiskreditovali judaismus (v jejich očích občas náboženství sakumprásk).
Já bych mu řekl, že v Bibli je to vysvětleno, ale on to tam nevidí, protože je ateista. Pokud ho daná věc zajímá natolik, že je ochoten začít studovat náboženství, tak se odpověď doví. Do stejného pytle patří otázky: “Dokaž mi existenci Boha”, “Židé okradli Egypťany”, “Jak mohl Bůh dopustit, že jsem zmeškal autobus”. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mavet
|
Zaslal: Tue Feb 09, 2010 6:57 pm Předmět: |
|
|
Daniel Lehotský: Tenhle rozpor vysvětluje Flavius (Starožitnosti VIII,15.4). Micheáš prorokoval zdánlivě špatně, čehož využili Achabovi přívrženci, když upozornili na to, že sám Eliáš předpověděl, že Achab zemře na Nábotově poli a psi budou lízat jeho krev (1Ki 21,19). Eliáš byl mnohem větší prorok než Micheáš, a tak Micheáše měli za falešného proroka. Nakonec se však ukázalo, že Micheáš měl pravdu. Achab sice padl v Rámotu Gileádském (učí to např. Talmud, Megila 3a), ale jeho krev lízali psi až v Samaří (1Ki 22,38).
Kam se poděla Mojžíšova hůl, o tom jsem nikdy neslyšel, ale někde by se o tom pojednávat mohlo. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MaruB.
|
Zaslal: Fri Feb 12, 2010 9:35 am Předmět: |
|
|
4/ Co je a kdo je vlastně nevinný
Kromě toho, že mě napadají samé rychlé a rychle vyvratitelné odpovědi, tak by to například mohl být Henoch, co chodil s Hospodinem a nebylo ho více, neboť ho B*h vzal. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|